onsdag den 30. juli 2014

Helmuth Legeonkel

Ja, de fleste blogindlæg for tiden omhandler nye firbenede feriegæster for det er sådan livet ser ud pt. Der er rigtig godt gang i hundepasningen. Og i dag var ingen undtagelse.

Vi har haft fornøjelsen af lille Simba, labrador hvalp på 4 mdr. som jeg kender fra legestuen. Familien ville gerne på en 1-dagsudflugt, så det passede jo fint, at vi lige kunne passe ham imens.

Og hold da op, han kunne sætte gang i huset og hundene.

Vilma gad ham ikke rigtig. Der var for meget hvalp i ham, så hun gik sine egne veje. Men både Holger og især Helmuth fik leget godt igennem.

Simba havde især udnævnt Helmuth til sin favorit legeonkel, og Helmuth tog stolt sin nye titel til sig. Der blev moslet igennem. Mens Holger løb bagefter og prøvede at humpe Simba, når jeg ikke lige råbte højt.

Da det blev lidt for varmt, tog Holger og Simba en dukkert i guldfiske-dammen til stor irritation for guldfiskene. Det var første gang Holger opdagede at vi havde en guldfiskedam, så han tog da lige en ekstra tur for hyggens skyld. De lugter dejligt af brakvand nu.

Nu er alle hundene gået fuldstændig omkuld. Så jeg tror bare, at jeg dropper den sædvanlige aftentræning med Helmuth i dag:-)

Simba og Helmuth leger


Helmuth har en konges tålmodighed


Simba blev endelig træt

I morgen bliver en meget rolig dag, så hundene kan få hvilet ud, til at Simba kommer igen på fredag.

Imens vil den stå på selvforkælelse for mig.
Jeg starter dagen med massage, eftermiddagen følges op af ansigtszoneterapi og så kommer naboerne til grillaften.
DEJLIGT!

mandag den 28. juli 2014

Velkommen til Holger

I dag blev Bella hentet efter 2 ugers ferie hos os.
Helmuth og Bella skulle lige have deres sidste lege-nussetur her til formiddag. De har simpelthen hygget sig sådan sammen.

Bella og Helmuth krammer farvel
Ella var også så heldig at få en fin gave af Bellas familie fra deres tur; fløjtende fugle. Hun var helt vild med dem, og synes det var den bedste gave nogensinde. Fuglene skulle synge godnatsang for hende:-)

En stolt Ella med sine fløjtende fugle

Velkommen til Holger

Nu hvor Bella har forladt skude, strømmer nye pensionsgæster ind, og i går sagde vi goddag til den lækre, lille jack russell, Holger. Holger skal bo hos os i en uge.

Holger har udpeget sig Vilma som sin tro følgesvend. Hvor Vilma er, er Holger. Og Vilma elsker opmærksomheden:-)

Han er en lidt atypisk jack russell. Selvfølgelig ved han, hvad lækre damer er, men han er utrolig social, og fungerer fint med Helmuth selvom de begge er hanhunde med stort H. Han er også en blød hund, meget opmærksom på hvor vi er og altid tæt på os. Alletiders lille fyr.

Ella bliver ved med at sige at hun også vil have en hvalp, fordi hun tror, Holger er en hvalp. Og jeg bliver ved med at forklare at der er både små og store hunde, og de små hunde kan også være voksne, men det er som om hun ikke vil tro på mig:-) Så han er og bliver en sød, lille hundehvalp.

Fine Holger


lørdag den 26. juli 2014

Familiehundetræning

Da jeg startede Et godt hundeliv op i 2012 var mit primære fokus at ville rådgive hundeejere om hundens adfærd og behov, for at skabe de bedste rammer for et godt hundeliv hund og ejer sammen.

Dette har ikke rykket sig.

Der findes mange dygtige hundeførere og trænere, som fokuserer på at få hunden til at præstere til fx. konkurrencer, det være sig i lydighed, agility, markprøver o.m.a.

Men lige præcis forskellen i brugen af begrebet "hundefører", som bruges af mange foreninger og hundeskoler frem for "hundeejer", viser den store forskel i min tilgang frem for andres. I mine øjne skal vi ikke føre hunden, men hjælpe den til selv at klare sig. 

De store hundeforeninger

De forskellige hundeskoler har hver deres fokus. De 2 helt store hundeforeninger i DK er Dansk Kennel Klub og Danmarks civile Hundeførerforening.

Dansk Kennel Klub har længe fokuseret på især udstillinger og lydighed. Da der findes mange almindelige hundeejere, som måske ikke har tid og lyst til konkurrencer, indførte de kurset Kørekort til hund, som peger mere i retning af familiehundetræning. Alle kurser sluttes dog stadig af med konkurrencer og diplomer.

Danmarks civile Hundeførerforening er en anden stor hundeforening. Her tilbydes både hundetræning for "almindelige hundeejere" og igen for hundeførere, som ønsker noget mere, altså konkurrence. Kvaliteten i træningen varierer en del i de lokale foreninger, da trænerne primært læres op gennem lettere teori og herefter går "føl" hos en uddannet træner. Dvs. de præges af denne træners tilgang til træningen og hundene generelt.

De private 

Derudover popper der stille og roligt en masse mindre, private hundeskoler op. Disse skoler er ofte dyrere men også mere eksklusive, dvs. de tilbyder bla. mindre hold. Jeg hører til denne kategori.
Grunden til at de er dyrere er fordi de skal betale moms af deres indtægter, og de skal ofte betale leje af et træningsareal. Udgifter som foreningerne ikke har, da de bla. får stillet træningsarealer til rådighed af kommunen. Der skal også lægges penge til side til skat, pension, feriepenge og almindelig løn.

De private hundeinstruktører har ofte en længere træneruddannelse bag sig end dem i foreningerne. Dette fordi de er i hård konkurrence og derfor skal kunne tilbyde det bedste og nyeste indenfor hundeverdenen for at kunne overleve.

Hvad var det så lige, jeg ville med denne lange smøre? Jo, fortælle at mit fokus i træningen er at få skabt en afbalanceret, harmonisk og socialt velfungerende hund, en hund med initiativ og kreativitet, en hund med gå-på-mod, selvstændig og samtidig med en stærk relation til sin familie. 

Dette har jeg altid i baghovedet, når jeg planlægger mine træningsprogrammer. Jeg arbejder konstant i balancen mellem at skabe selvstændighed og binding til ejeren. 

Det betyder også, at ønsker man en "robothund" som gør alt hvad man siger, uden at turde tænke selv, så er det ikke hos mig, man skal gå til træning. Jeg sætter stor pris på en lydig hund, men den må også gerne være lidt fræk en gang i mellem. 

Fordi jeg kigger mere på hundens adfærd end træningsformåen, rådgiver jeg bla. også om hundens behov for stimulering, foder og generel ernæring, hundesprog, kigger på dens bevægelser for at se om de er naturlige eller der er tegn på problemer i bevægeapparatet og hvad der ellers kommer af spørgsmål. 

Jeg synes, det er vigtigere at forebygge adfærdsproblemer gennem den rette viden end at helbrede.

Derfor er familiehundetræning for mig lige så meget et spørgsmål om at videregive den rette viden om hundens behov og adfærd som at dygtiggøre hunden på træningspladsen. 

Hundetræning er et af midlerne til at skabe en harmonisk familiehund. Det er ikke et mål i sig selv.



fredag den 25. juli 2014

Ny dag, ny hund

I dag siger vi velkommen til Venus. Venus er Helmuths rigtig gode veninde:-) Hun er en dansk/svensk gårdhund, som har helt styr på sig selv. En fantastisk afbalanceret, lækker sag.

Desuden er hun en god muldvarpejæger, så jeg regnede med, at hun kunne vise Vilma, hvordan en ægte jæger fanger de små bæster. Men Venus viser ingen interesse i blomsterbedene og hun tager aldrig fejl! Ergo må min konklusion være, at Vilma bare laver undergravende virksomhed uden profit:-(

Venus overnatter en enkelt nat, da hendes ejer er til Grøn Koncert. Igen dejligt med ansvarlige hundeejere, som sørger for, at hunden også skal have det sjovt i stedet for at være alene hjemme i alt for mange timer:-)

Venus har i hvert fald charmeret både hunde og mennesker her i huset, og vi nyder hendes selskab.

Prinsesse Venus

På opdagelse

Venus nyder at blive nusset

Hundehygge i skyggen

torsdag den 24. juli 2014

Velkommen til Bertha

Det går så stærkt i disse dage, så jeg når knap nok at sige velkommen til vores hunde-feriegæster inden de er ude af døren igen:-)

I går onsdag fik vi og hundene herligt selskab af Airedale terrieren Bertha.

Berthas mor og far skulle til Sjælland og i stedet for at lade Bertha være alene hjemme i 11-12 timer, sendte de hende på "bondegårdsferie" hos os:-)

Det er så dejligt, når man som hundeejer tænker på, at hunden også skal have det godt, selvom den ikke lige kan komme med på tur.
I stedet fik Bertha en god oplevelse, kom ud og fik fyret krudt af, fik en masse social stimulering og miljøtræning i stedet for at ligge hjemme og samle energi sammen til når resten af familien vendte trætte hjem fra tur.
Jeg elsker ansvarlige hundeejere!

Nååå, men vi fik vores sag for med Bertha. Hun er simpelthen så fantastisk, fuld af energi, har det frækkeste blik i øjet, og tænker hvert øjeblik på hvad hun nu kan finde på af fis og ballade. Der var gang i hende fra hun kom til hun gik, selvom de andre hunde mest lå i skyggen og led i sommervarmen. Bertha, næææ nej, hun stak hovedet i vandbaljen og så var hun frisk til nye narrestreger:-)
Jeg kunne rende efter og hente bamser og diverse sko på gårdspladsen, for hver gang hun løb ud, skulle hun lige have et eller andet med ud. Det kunne jo være fedt, hvis en af de andre hunde havde syntes hendes nye påfund havde været så spændende at de ville jagte hende. Men det gad de altså ikke. Så hendes små trofæer blev tabt rundt omkring, sammen med interessen:-)

 En stor personlighed:-)








mandag den 21. juli 2014

Ny livsstil

Ikke alt, men dog meget, handler om hunde i mit liv.

Nu kom overskuddet og motivationen nemlig endelig til at gøre lidt ved min vægt. Kan jo ikke blive ved med at gå og give graviditeten skylden, når datteren fylder 4 år i september!

For 3 uger siden startede jeg derfor et slankeforløb hos Birgit Kannegaard i Otterup og har allerede tabt 5,8 kg. Energien begynder langsomt at komme tilbage. Og selvom jeg dagligt tænker på mine Pepsi Max, så er målet heldigvis mere attraktivt:-)

Birgits princip er helt almindelig mad med fokus på de fødevarer, som sætter gang i forbrændingen som fx. ananas og gulerødder. Det er noget jeg kan forholde mig til. Og det virker!

Motivationen er også at skulle stå på vægten hver mandag og stå til ansvar overfor hende, når jeg nu ikke kan stå til ansvar overfor mig selv.

Min krop er meget glad for min beslutning og samarbejder fantastisk:-) Nu skal jeg bare have det lumske hoved til også at samarbejde, så jeg kan komme af med mine gamle vaner og ind med nogle nye og meget bedre for både krop og sind:-)

lørdag den 19. juli 2014

Gode bidder

I dag har jeg haft mega meget overskud.

Startede dagen med at rydde op i gamle kasser i stalden sammen med manden. Altid spændende at stikke hovedet i flyttekasser som ikke har været åbnet i 10 år:-) Der blev da også smidt lidt ud. Resten blev pakket i de samme kasser igen, og sat på loftet for de næste 10 år. Ikke alt var vi klar til at skille os af med endnu:-)

Senere kørte jeg til Gudme slagteren og fik en aftale om at aftage ben og indmad til hundene, når de slagter. Skal give 5 kr./kg. så pengepungen kan lige klare det;-)

Jeg fik en pose tunger med hjem og så blev der lavet hjemmelavede godbidder i stor stil.

Brugte følgende opskrift:
Kogte tunger

Tern klar til ovn


- Kog kødet i 20 minutter
- Lad det køle lidt af og skær det herefter ud i små tern (ikke større end halvdelen af fingerneglen)
- Fordel ternene i en bradepande med max. 2-3 lag ovenpå hinanden.
- Bag ternene i ovnen ved varmluft ca. 100 grader.
- Vend dem hvert 20. minut.
- Når overfladen føles tør, men ternene stadig svampede, er de færdige. Det varierer en smule afhængig af kød men det plejer at skulle have mellem 1 og 2 timer i ovnen.
- Fordel dem i fryseposer i portionsanretninger, som passer til en træningstime.
- Frys ned og tag op efter behov. Det tager kun ternene et par minutter at tø op.Her til vores aftentræning blev godbidderne afprøvet og godkendt:-) Sikke en fokus og arbejdsiver, når bare der kommer den rette betaling på bordet!

Færdige godbidder
Jeg foretrækker naturlige godbidder til mine hunde.
Markedet for godbidder er fuldstændig vanvittigt og varierer i den grad i både kvalitet og pris.

Disse godbidder er 100% naturlige og sindssygt billige. Det ka' jeg li'. De kræver bare et par timer i køkkenet.



De er også velegnede til hunde med allergi, sart mave eller er kræsne, da der ikke er nogle tilsætningsstoffer, ingen kornprodukter og ikke smager af noget andet, de plejer at spise.

Sådan en god kontakt får man med de hjemmelavede godbidder:-)



tirsdag den 15. juli 2014

Velkommen til Bella

Søde Bella, springer spaniel, er flyttet ind hos os for de næste 2 uger.

Hun er faldet godt til med hundene. 

Helmuth skabte sig som en tosset da hun kom (det gør han ved alle...) og det gjorde hende lidt utryg, men efter 5 minutter med ham på den store græsmark var alt fryd og gammen.

Hun skal dog arbejde lidt mere for at vinde min datter Ellas hjerte, for efter at have hugget 2 kiks ud af hånden på Ella er der dømt kold luft:-) Mon ikke hun tøer op?

Bella har i hvert fald charmeret sig ind på resten af familien. Og vi er glade for at få lov at passe hende mens familien er på ferie.



Svær socialisering

I dag har jeg haft 3 socialiseringer med hunde, som ikke fungerer så godt med andre hunde af forskellige årsager.

Jeg startede med en dalmatiner, som er blevet overfaldet af en sort hund, der løb ud fra en indkørsel. Det sker desværre alt for tit. Det har betydet, at dalmatineren gøer og puster sig op hver gang der nærmer sig en anden hund. Gåturene er blevet anstrengende, da ejeren hele tiden skal holde øje med om der dukker en hund op og overveje om hun skal gå den modsatte vej eller over på den anden side af vejen. 

Jeg har bare de bedste venner med de mest sociale hunde, så jeg havde fået en ven og med-instruktør til at komme med hendes fantastiske Bailey helt fra Kolding for at møde dalmatineren. Og Bailey tryllede som altid. Hans rolige og venlige væsen fik hurtigt beroliget dalmatineren og efter 15 minutter med forskellige kontakt- og passageøvelser, løb de frit rundt og hyggede sig. 

Den næste var en lille chihuahua-tæve, som har fået en ide om at hun skal forsvare ejer og deres anden hund overfor fremmede mennesker og hunde. På gåturene er hun udadfarende og gøende, hvilket har betydet, at ejeren planlægger gåturene på tidspunkter, hvor hun mindst forventer at møde andre hunde. At skulle planlægge gåture på ydertidspunkter er i sig selv en stressfaktor for både ejer og hunde. 

Til denne socialisering havde jeg lånt fantastiske lille Venus, en dansk/svensk gårdhund, som ikke er set mage. Venus kan både vise meget dæmpende signaler samt sætte frække hunde på plads.
Efter lidt socialisering i line løb hundene frit og Venus kunne med det samme mærke at chihuahuaens udfald skyldtes usikkerhed og ikke aggression. 

Det var fascinerende at se hvordan Venus reagerede. Ofte vil vi hundeejere skælde vores hunde ud hvis de farer gøende ud mod en anden hund. Men Venus viste i stedet en masse dæmpende signaler for at fortælle hunden, at hun ikke ville gøre noget, og bygge tillid op. Hun var i den grad interesseret i at få chihuahuaen til at komme nærmere. Hvorimod skæld ud vil ofte have den modsatte effekt; at fortælle hunden den skal holde sig langt væk. 

Til sidst kom en lille blanding af jack russel og papillon. Han er en rigtig teenagedreng, som prøver en masse grænser af. Når han er sammen med mange andre hunde, stresser han op og render rundt og leger politibetjent, men desværre ikke på den gode, afbalancerede måde. 
Her forvandlede Venus sig til en legesyg, lækker sag, og de to løb og løb i 30 minutter. 

Mine mål for socialiseringen er at sætte nogle rammer op, hvor succeserne er i højsædet. 
Det kan godt være at hunden fx. oftest reagerer mod sorte hanhunde. Her starter jeg socialiseringen med hunde, som ikke ligner udløseren for at få en masse succesoplevelser. Langsomt bygger jeg op mod udløseren, men nu med mange gode erfaringer i hundens referencecenter.

Og så er det altafgørende at finde nogle gode "terapihunde".

De hunde, jeg har mødt i dag, har længe reageret udadfarende mod andre hunde, og lykken er ikke gjort med en enkelt socialisering. Men det var endnu en succesoplevelse:-)

Tusind tak til mine gode kolleger Signe og Anne-Mette for at måtte låne jeres dejlige hunde!

Signe ejer hundeskolen Hundehjælpen.dk i Odense.
Anne-Mette ejer hundecentret Schiko Hundecenter i Kolding.

Fine Bailey

Signe og Venus


lørdag den 12. juli 2014

Gul og blå ferie

Lige hjemvendt fra en fantastisk afslappende ferie i det svenske, hvor vi boede der hvor asfaltvejen går over i en grusvej, som bliver til en endnu mindre grusvej og som så ellers fortsætter 1 km. længere derudaf.

Her var plads til hundene og Ella uden at vi skulle være nervøse for at forstyrre nogen:-)

Kirsten og Birger, som ejer feriehuset, boede selv lige ved siden af, og de bød på pandekager over bål, ridetur for Ella, bueskydning for Jørgen og hygge og samvær for mig og hundene. De havde selv 2 springer spaniels med, så der var godt gang i den.

Hver dag gik turen til søen, hvor vi badede om formiddagen. Der blev fisket, og ellers badet noget mere. (vi havde fantastisk vejr).

Om eftermiddagen var det mest leg hjemme på "gården", og jeg fik læst bogen Problemhund og Hundeproblemer af Anders Hallgren, som jeg klart vil anbefale alle hundeejere at læse! Her er masser af gode råd til hvordan man undgår de mest normale adfærdsproblemer, så som hyperaktivitet, og forklaringer til hvad vores hunde har behov for biologisk set og hvorfor de nogle gange opfører sig uhensigtsmæssigt set med menneske-øjne. Igen, absolut anbefalelsesværdig!

Helmuth viste sig som den sande vandhund, han er. Han fik apporteret fyrtårn på fyrtårn, sprang i vandet fra klipper og svømmede som havde han ild i halen:-)
Vilma svømmede også rundt men i et mere afdæmpet tempo. Hun var mere interesseret i at svømme ud til de klipper, hvor der sad gæs, så vi måtte lige kalde en gang i mellem når hun kom for langt væk i sin konstante søgen på fugle. Hun er og bliver en jagthund, på land og i vand:-)

Det tager kun 3,5 time fra sydfyn at køre til Algustorp, hvor vi boede, så vi skal helt sikkert afsted igen på et tidspunkt.

Lige nu løber Vilma rundt i haven og undersøger samtlige hjørner for at sikre at alt er som da vi forlod det, Helmuth ligger i skyggen og Jørgen er gået i gang med at slå græs. 1 uge med masser af sol og et par byger giver meget og højt græs på Brydebjerggaard:-) Vaskemaskinen kører for fulde drøn som hos de fleste familier, der lige er hjemvendt fra ferie:-)

På mandag starter legestuen op igen og vi får besøg af springer spanielen Bella, vores nye feriegæst, som skal bo hos os i 14 dage. Men det bliver ingen problem - hun er meget bedre opdraget end vores 2 egne, så vi glæder os!

Skulle nogen være interesseret i at vide mere om feriehuset i Sverige, kan I finde information om det her; Sommerhus i Sverige.

Her følger et par billeder fra ferien

Mine 2 vandhunde
Helmuth springer fra klippen
Vilma på sightseeing efter gæs
Vilma, skøre hund, prøver at ryste sig i vandet
Godbidssøg - jo højere græs, jo bedre

Endelig tid til afslapning efter svømmetur

Hundene lå i bilen 30 min. inden afgang. 
De skulle være sikre på at komme med hjem


tirsdag den 1. juli 2014

Legestue

Der er kommet godt gang i legestuen i Odense om mandagen.

I går var der fyldt hold for de store hunde og kun en enkelt ledig plads tilbage hos de små.

Legestuen fortsætter hele sommeren over, undtagen uge 28. Så der er rigelig mulighed for at lave legedates for hundene:-)

Se hjemmesiden for mere info om legestuen.

De 2 hvalpe Vinur på 5 mdr (tv) og Elmo på 14 uger (th) fandt hinanden til sidst

Hos de små blev der tumlet godt i gennem fra de kom til de gik

Om formiddagen fik Helmuth den store børstetur og så en tur til stranden, så jeg kan få hans krøller frem igen.

Jeg skal forsøge at lave et rimelig pænt billede af ham til den hollandske opdrætter, men det er svært, når jeg selv har klippet hans pels (og lettere maltrakteret den:-()

Jeg må se om jeg kan trylle lidt...






Efter strandturen var der dømt hygge resten af dagen. Det er så hyggeligt med en toilethund til at holde mig med selskab, når jeg er i bad:-)