tirsdag den 27. januar 2015

Hold nu mund hund!


I dagens Danmark stiller vi utroligt høje krav til vores hunde. De er ofte alene hjemme mange timer, når vi er på arbejde, når vi kommer hjem skal de være forholdsvis rolige, de må ikke gø, trække i snoren på turen, springe op, stikke af og mere. Vores hunde skal være lige så velopdragne, hvis ikke mere end vores børn. At kunne opnå en så velopdragen hund stiller store krav til os som hundeejere for at sætte os ind i deres adfærd og deres behov.

At gø er en naturlig, medfødt udtryksform for hunden, som vi har fremavlet gennem domesticeringen af vores familiehunde. Mennesket ønskede for tusinde år tilbage hunde, som kunne gø, fordi det var godt, de kunne alarmere, når der kom fremmede.

Når vi taler om at gø, skelner vi mellem:
  • Gøen som udtryk for et adfærdsproblem, som fx at hunden er usikker eller ikke kan være alene hjemme
  • Indlært gøen, som vi bevidst eller ubevidst har forstærket
  • Gøen som en del af et naturligt adfærdsmønster, fx hunde som alarmerer når der kommer fremmede eller en hund som gør når den er på sporet af et byttedyr.

Hunde kan bla. gø når de vil have opmærksomhed, når de glæder sig til noget (forventning), når de leger, når de advarer eller forsvarer sig, når de er bange, når de er frustrerede.

Hvordan stopper vi det?

Din første opgave som hundeejer er (evt. i samarbejde med en adfærdsspecialist) at finde ud af hvorfor din hund gør.

Vi bliver nødt til at håndtere situationen for at komme den uønskede adfærd til livs. Det går ikke over af sig selv. Er det et adfærdsproblem som fx hunden er bange, skal vi løse adfærdsproblemet. Her er gøen kun et symptom på det egentlige problem.

Hvis det er en indlært gøen, hvor hunden fx gør på træningspladsen, når den keder sig, og du som ejer begynder at træne med den for at få den til at tie stille, vil det her være nødvendigt at ignorere den. At ignorere adfærd er utroligt frustrerende for hunden, og du vil opleve, at dens gøen vil blive forværret i en periode, indtil den gradvist vil uddø. Her er det vigtigt at holde fast og ikke give opmærksomhed, for hvis du giver efter og enten skælder ud eller går tilbage til træningen, inden hunden er stille, vil adfærden blive mere intens. Det er en frustrerende proces for både hund og ejer (bare tænk på det skrigende barn i supermarkedet!), men lav en aftale med træneren om, at det er sådan det bliver nødt til at være i en periode.

Hvis det er en gøen som ligger til racen som de alarmerende hunde, må du sige: Ja, jeg har hørt dig og aflede hunden så den får tankerne andre steder hen. Brug ikke godbid her, men klap evt. i hænderne eller bordet for at få hunden ud af sin gø-boble, kald på den, få den væk fra det, den gøede af. Her skal du desuden også have fokus på, at den får sin rette daglige stimulering både fysisk og mentalt, for fejlstimulering sænker hundens gø-tærskel og den vil gø hurtigere og højere end normalt.

Læg en plan

Hvis du bestemmer dig for, at nu vil du gøre noget ved din hunds gøen, skal du lægge en plan.

  • Kortlæg hundens gø-vaner, hvornår gør den og af hvem/hvad, 
  • Lav en strategi for korrekt stimulering og hvordan du vil håndtere situationen for at undgå at hunden gør, hvilken ny adfærd vil du have hunden skal lære i stedet for at gø (fx lægge sig)
  • Træn: Mens du træner skal du undgå den situation, hvor hunden gør mest. Dvs. gør den ad gæster, skal du lukke hunden væk, når der kommer nogen i en tid og træn sideløbende foran døren når der er stille og roligt i huset. Gør gradvist situationen sværere; bank på døren, ring på etc.

Beløn altid FØR hunden gør.

Uanset hvilken gø-adfærd du gerne vil have væk, skal du huske: Beløn for ønsket adfærd, inden den uønskede adfærd opstår!

At hyle er en naturlig udtryksform for hundens forfader ulven og nogle hunde (som Helmuth) er stadig i kontakt med deres indre ulv:-)

mandag den 19. januar 2015

Dyrekinesiologi

Jeg har taget en længe-ønsket beslutning:-)

Jeg starter på en uddannelse i kinesiologi med speciale i dyr.

Kinesiologi betyder "læren om bevægelse",  og man arbejder bla. med at afbalancere specifikke punkter i kroppen så energierne kan flyde som de skal.

Det er noget jeg har villet starte på lige siden jeg tog kranio-sakral terapien men ikke haft overskud til. Nu har jeg så bestemt, at det skal være!

Det en er omfattende uddannelse, fordi man uddanner sig til mennesker, og har så en specialedel med dyr.

For at blive kinesiolog skal jeg igennem:

FagLektioner
Kropsafbalancering72
Telepati16
Stresshåndtering24
 Kinesiologi på dyr 1 – 7168
Esoterisk viden og psykologi 1-696
Anatomi, fysiologi og sygdomslære (human)300
Anatomi, fysiologi og sygdomslære dyr104
Ernæring / fodring40
Klinikvejledning, etik og jura10
Førstehjælp12
Dyreadfærd16
Blomsterremedier40
Kranio-sakral terapi56
Akupressur152
Homøopati32
Urter16
Præparatlære8
Praktik64
Specialevejledning8

Det kommer til at tage mig en del år at komme igennem alt dette. Mest frygter jeg de 300 timers human anatomi og fysiologi. Men tænk engang hvor klog jeg bliver, når jeg er kommet igennem:-)

Her i foråret skal jeg gennemgå 4 basiskurser i kropsafbalancering og et kursus i telepati. Disse kurser er adgangskrav til at starte på kinesiologi på dyr 1, som starter i juni.

Basiskurserne i kropsafbalancering tager jeg hos Kinesiologiskolen Vejle. Telepati og kinesiologi på dyr tager jeg hos Naturgaarden, hvor jeg også tog min kranio-sakral terapi.

Det bliver et travlt men meget spændende forår. Og jeg glæder mig!


søndag den 4. januar 2015

Heja Sverige!

Fredag d. 2. januar steg Helmuth og jeg ind i bilen for at drage mod Sverige. På vejen samlede vi min gode hundeveninde Sanne op. Og så gik turen til Gøteborg, hvor Helmuth skulle udstilles på den store internationale udstilling My Dog 2015.

Efter ca. 6 timers kørsel (inkl. pauser) fandt vi vores hundeværelse på Scandic hotel. Aften-lufteturen gik til den nærmeste McDonald's og ellers så vi ikke meget mere den dag.

Lørdag var det tidligt op for Helmuth skulle være i ringen allerede kl. ca. 9.15.

Jeg var et nervevrag som sædvanligt. Blev mere og mere tavs, fik kvalme og frøs som havde jeg feber. Hver gang jeg skal udstille, siger jeg til mig selv, at jeg ikke kan gøre noget forkert, og at Helmuth ved nøjagtig hvad der forventes af ham i ringen, så slap af. Men det er svært at tale fornuft med følelser...

Jeg havde endda tilmeldt ham både lørdag og søndag, så hvis det ikke gik godt lørdag, havde vi en chance mere søndag.

Udstillingen er et led i min plan om at gøre Helmuth til int. udstillingschampion i løbet af 2015. Det kræver min. 4 certifikater (CACIB) i min. 3 forskellige lande foran min. 3 forskellige dommere.

Vi kørte fra hotellet kl. 7.15 mod messecenteret, og ja, der var mange hunde som frygtet. Det mest nervepirrende var at komme fra bilen til ringområdet. Helmuth skal være med i alt der går hans næse forbi, så han er temmelig svær at holde. Da vi endelig kom til ringen, så jeg til min store glæde, at ringen lå på 2. sal i et roligt lokale med kun 2 andre ringe. Vi fandt et hjørne, slog os ned, og så begyndte nerverne rigtig at vise sig. Først da jeg startede opvarmningen, 30 minutter inden vi skulle ind, hjalp det, og da vi endelig trådte ind i ringen, var Helmuth fuldstændig på. På en måde har jeg forstået at betinge ringtræningen helt rigtigt, så han viser sig stolt frem og charmerede endda også dommeren. Dommeren var fra Portugal og meget stram i betrækket. Indtil Helmuth tænker, at han skal da lige have en mysser, mens dommeren mærker hans bryst. "Uh kisses", smiler dommeren og fortsætter:-)

Helmuth fik excellent, CACIB og blev BIR (der var kun ham...).Med cert'et fulgte en ny titel som svensk udstillingschampion.

Herefter pakkede vi vores hapengut, og lagde Helmuth ud i bilen for at slappe af. Sanne og jeg tog en rundtur i messehallen for at studere hunde og få lidt frokost. Nu kunne jeg spise igen, kvalmen var væk og humøret i top.

Eftermiddagen gik med afslapning på værelset. Vi var alle 3 meget trætte efter morgenen og formiddagens bedrifter. Aftenturen gik igen forbi McD og nat-luftetur skulle der også til. Note til mig selv: Lær Helmuth at gå i snor!! Hold da op, ømme fingre efter al den trækken!

Søndag pakkede vi igen bilen og kørte mod messehallen. Jeg afmeldte Helmuths tid i ringen. Han havde mere glæde af at slappe af (og det havde jeg også). Sanne og jeg tog en ny osetur rundt ved standene og så flere spændende hunde. Det er godt nok forskelligt i hvilken stand de skal vises frem. Helmuth skal som sådan vaskes nogle dage inden og så skal der ikke gøres mere. Andre står og friserer og klipper indtil det sekund de skal i ringen, med papilotter i håret for ikke at få snaskede ører og tøffer på futterne for at beskytte poterne mod alverdens dårligdomme fra fortovet og græsset...

Til frokost vendte vi snuden mod Danmark igen. En meget begivenhedsrig weekend med optimalt udbytte. Næste stop bliver Neumünster i marts. Så har jeg et par måneder til at træne lineføring....


Her kommer et par stemningsbilleder. Videoer kan ses på facebook; Opvarmning og i Ringen
Hygge i det rolige ringhjørne inden fremvisning
Smarte sutsko
En ægte konge-puddel:-)
Min fine champ!
Helmuths kritik:
"Nice typical head, eyes could be darker, well set ears, deep chest, correct front, excellent topline, very nice rear angulations, excellent temperament, moves with an excellent drive, excellent coat quality. Championat!"

Mange tak til Sanne for skønt selskab. Udstillinger er bare ikke sjove når man kun har sig selv med!